A jeges tea – avagy egy “találmány” sikertörténete

1904-ben a St. Louis-i (USA) Világkiállításon alkották meg a jeges teát egy véletlennek köszönhetõen. A legújabb technikai újítások mellett az angolok meg akarták mutatni az amerikaiaknak Európa divatos italát a fekete teát. Addig az USA területén csak a zöld tea örvendett népszerûségnek, ezért a fiatal Richard Blechynden elhatározta, hogy megismerteti az emberekkel a ceyloni és indiai fekete teát. Sajnálatára csak nagyon kevesen érdeklõdtek a meleg ital után azon a forró nyári napon. Ekkor határozta el, hogy jéggel fogja kínálni. Ekkor - lelkes fogadtatás mellett - született meg az a nagy népszerűségnek örvendő ital, amelyet jeges teának hívunk.

Azóta szinte az egész világon elterjedt. Érdekes módon az igazán nagy “ice tea boom” Európában csak 100 évvel késõbb következett be. Manapság az USA-ban eladott tea több, mint 80%-a jeges tea és a fogyasztás folyamatosan növekszik.

Nyáron még fontosabb, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, valamint pótoljuk az izzadással elveszített ásványi anyagokat. Erre tökéletes a tea! Van, aki nyáron is forrón szereti, de mi most ajánlunk nektek kétféle elkészítési módot jeges teához!

1. Hidegen "főzött" tea - Cold brew tea
Tedd a szálas tea leveleket egy kancsóba és önts rá friss, hideg vizet. Tedd 6-8 órára a hűtőbe. Ezután szűrd le és már élvezheted is a jeges teádat!

A hideg vízben való hosszú áztatás miatt a tanninok és a keserű anyagok csak nagyon lassan oldódnak ki, az aromák azonban szépen kiteljesednek. Így az ezzel a módszerrel készített tea enyhe, ám aroma dús, lágy és kicsit édeskés főzetet ad.

Ha így készítenéd a jeges teádat, akkor fontos, hogy kizárólag fekete, zöld, oolong vagy fehér tea leveleket használj, ugyanis már hőkezelve vannak a feldolgozásuk közben, így biztosan teljesen csíra mentesek. A rooibos, gyümölcs és gyógyteákat csak forrázás, áztatás után szabad hűteni, hiszen ezek szárítással készülnek és semmilyen előzetes hőkezelés alatt nem állnak.

2. Forrázott jeges tea
Tedd a teafüvet a kancsóba és öntsd fel forró vízzel, majd áztasd a tea fajtától függően 2-8 percig. Öntsd rá a főzetet jó sok jégkockára, és már mehet is a hűtőbe. Ez a "sokkolásos" hűtés teszi, hogy a jeges teánknak egyedülállóan frissítő íze lesz végül.

Ezzel a módszerrel bármely tea fajta biztonsággal elkészíthető.

Összegzés: mindkét fajta elkészítési mód tökéletesen frissítő italt eredményez, ám az íz és az aromák különbözőek lesznek. Próbáljátok ki és élvezzétek a frissítő aromákat!

Az angolok körében nagy népszerűségnek örvendő vörös bogyós jeges teát itt tudod megvásárolni ›››


Szólj hozzá!

A blogban moderációt alkalmazunk, hozzászólásod csak engedélyezés után lesz látható.

Kulcsszavak


Büszkék vagyunk arra, hogy Boxainkkal támogatjuk a magyar kézművesek, designerek és kisvállalkozók termékeit és rajtunk keresztül mások is megismerhetik őket.