Air Plantet minden asztalra!

Már előre elnézést a latin nevek miatt, de az Air Plant-ek, Tillandsiák annyira nincsenek benne a magyar köztudatban, hogy magyar elnevezéseik sincsenek.

Otthonunk legszebb és leghasznosabb díszei a növények, hiszen színesebbé varázsolják környezetünket, és tisztítják a levegőnket. De a szobanövények tartása korlátok közé szorul, hiszen legtöbbjüknek földre van szüksége az életbenmaradáshoz, folyamatos foglalkozást igényelnek.

Létezik azonban egy különleges kis növény, melyet szinte bárhol nevelhetsz, legyen az egy csigaház vagy akár egy érdekes faág, élőfal. Ennek a kis különcnek nincs szüksége földre, a levegőből táplálkozik. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük mit érdemes tudni az Air Plant-ekről.

Air Plant Tillandsia növények tudnivaló

Dél-Amerikában őshonosak és tulajdonképpen két fő típust különböztetünk meg. Kezdem az ismertebb változattal. Vannak a tölcséres fajok, melyekre jellemző, hogy ugyanúgy néznek ki, mint a legtöbb broméliafajta, levelelei tölcsérbe rendeződnek és a tölcsér közepébe kell a vizet önteni.

A Tillandsiák második csoportja az igazi különlegesség: ezeket a növények angolul "Air plant"-nek - levegő növények - hívják, nem véletlenül, ugyanis nem a gyökereiken keresztül veszik fel a szükséges vizet és tápanyagot, hanem az egész növényt beborító vízfelvevő pikkelyszőrökön keresztül. Ha van is egy pici gyökerük (nem minden fajnak van), akkor az csak kapaszkodásra szolgál. Ebből kifolyólag nincs szükségük földre (sőt el is rohadnak benne), simán egy faágra rákötözve, élőfalon, vagy bármilyen dekorációba építve boldogan éldegélnek.

Air Plant Tillandsia Xerographica dekoráció otthon, irodában, lakásban, térben.

A legtöbb fajnak nincs szüksége magas páratartalomra sem, ugyanis sivatagban élnek és a nedvességet a hajnali harmatból nyerik. Hazájukban, nagyon magas fákra, sziklákra, kaktuszokra kapaszkodva élnek.

Tulajdonképpen a sivatagoktól a köderdőkig mindenhol megtalálhatóak. Lakásban tartva jól tolerálják a száraz 19-23 fokos szobalevegőt, nálam szinte minden helységben megtalálható egy Air Plant.

Air Plant Tillandsia online vásárlás

A "locsolása" is végtelenül egyszerű, hetente egyszer vízbe kell tenni őket, ahol nagyjából tíz perc alatt megszívják magukat vízzel. Ezután a növényt megfordítva fejjel lefelé lecsöpögtetem és teljesen kiszárítom, majd mehetnek vissza a helyükre. Ha ezt macerásnak tartod, akkor hetente 3-4 alkalommal vizet kell rá permetezni.

De figyeljünk, mert a túlzott öntözés, vagy fürdözés rothadáshoz vezet és a halálát okozza a növénynek! Permetezhetjük őket, lehet kapni tillandsia tápot is, a lényeg, hogy ne vigyük túlzásba! Akkor kell locsolni őket, ha a levelek elkezdenek összepöndörödni.

Air Plant Tillandsia Xerographica lakberendezés, diy, asztaldísz, dekoráció.

Ezek a kis csodabogarak nőnek is, meghálálják a gondoskodást, szaporodik, sőt én egyszerűen odavagyok értük! A Tillandsiák felaggatásának hatalmas szubkultúrája van, újgenerációs dekoráció! Aggathatóak térbe rendezve bármilyen felületre, akár képkerettel körbevéve, akár függönyre.

Apropó, ismeritek a "table book" kifejezést? Ez az a magazin, vagy kedvenc könyv, amit látványosan és hanyagon a dohányzóasztalra dobsz, csak mert jól mutat, színeiben megy a nappalihoz és valami nagyon magasztos tartalommal bír, azaz hirdeti a vendégeidnek a szofisztikáltságod. Természetesen nekem is állandóan van egy table book az asztalon. Lazán rádobtam egy Tillandsiát és ettől lett nagyon menő.

Table book az asztalon Air Plant Tillandsia-val

Van aki szabályos növényfalat állít össze belőlük, van aki csak néhány növénnyel komponál. Aggathatóak más szobanövényekre, fikuszokra, pálmákra, akár karácsonyfát is dekorálhatunk velük. Elég extrém kombináció, de egy próbát megér :-)

Air Plant Tillandsia Xerographica dekoráció esküvőre, rendezvényekre

Mivel nagyon kevés törődést igényelnek, akinek mókuskerék az élete, mégis szeretne egy kis zöldet a lakásba, irodába, vagy bármilyen helységbe, annak csak ezt a növényt ajánlom!

Nézz körül az Air Plant-ek között és rendeld meg a kedvencedet! 

Ha még többet szeretnél megtudni az Air Plant-ekről, vagy más termékeinkről kövess minket Facebook-on és az Instagram-on


Szólj hozzá!

A blogban moderációt alkalmazunk, hozzászólásod csak engedélyezés után lesz látható.

Kulcsszavak


Büszkék vagyunk arra, hogy Boxainkkal támogatjuk a magyar kézművesek, designerek és kisvállalkozók termékeit és rajtunk keresztül mások is megismerhetik őket.