Hogyan gondozd, ápold és öntözd az Air Planteket?

Az air plantek olyan növények, amelyek folyamatosan nőnek, gondozásuk pedig végtelenül egyszerű, tökéletes választás azok számára is, akik eddig hadilábon álltak a szobanövényekkel. Az egyetlen dolog, ami megkülönbözteti az air plant-eket a szobanövényektől, hogy nem szorulnak ültetőközegre, azaz föld nélkül is simán elvannak, sőt, ha földre rakjuk őket rövid időn belül tönkremennek.

Több, mint 650 air plant faj létezik (más néven Tillandsia, vagy Cleaning Station). Ez a növény gyakorlatilag kiírthatatlan, kifejezetten azoknak való, akik nem szeretik a szobanövényekkel járó átültetéseket, foglalkozást és a piszkos körmöket.

Hogyan gondozd, ápold és öntözd az air planteket?

Az air plantek minden méretben és színben megtalálhatók, gondozásuk nem jár piszokkal. Annak ellenére, hogy kertjeinkben nem nőnek, mégis erősek, nagy túlélők a szobában, az elmúlt években pedig egyre nagyon népszerűségnek örvendenek.

Az Air Planekről általában

A természetben előforduló air plantek epifita növények, más néven fán lakó növények nagyon elterjedtek a trópusi esőerdőkben. Nem élősködnek, csak rögzítik magukat az ágakhoz, kérgekhez, ritkább esetben sziklákhoz. Gyakori epifita növények a páfrányok és a broméliák. Zárt térben megfelelő megvilágítás és gondozás mellett jól fejlődnek. Kedvelt mini-kerti alapnövények, jól elvannak bármilyen üvegben, fakérgen, terráriumban, fellógatva, élő falon, élő képben.

Hogyan öntözd, gondozd, ápold az air plant-et?

Számos légtisztító típus létezik (cleaning station): az ezüst levelekkel rendelkezők általában a leginkább szárazságtűrőek; a zöldebb növények könnyebben kiszáradnak.

A növény levelein vízfelszívó pikkelyek találhatók, melyekkel vizet és benne oldott tápanyagot vesz fel a Tillandsia. Nagy előnye, hogy a más trópusi növénnyel ellentétben a nem érzékeny a kártevőkre, betegségekre. Természetes helyén az őserdőkben a korhadt fákon él, de nem élősködő, gyökere csupán kapaszkodásra szolgál. 

Az Air Plantek gondozása

Az air plantek - azaz levegő növények - túlélésének kulcsa a folyamatos friss levegő, ahogyan a neve is jelzi. Adj neki vizet hetente egyszer - bár néhány fajta akár két hétig is jól bírja nedvesség nélkül. Bizonyos fajták - egyébként a legmutatósabbak - jól bírják nedvesség nélkül, de azért némi törődést igényelnek.

Hogyan ápold, gondozd és öntözd az air planteket?

Vannak fajták, amelyek kifejezetten utálják a vizes közeget - Tillandsia Seleriana - amit soha ne áztass be, csak permetezd le hetente 3x, aztán rakd vissza a helyére. Onnan tudod, hogy szomjasak, ha leveleik nagyon bepöndörödnek. Ilyenkor permetezd sűrűbben vízzel, vagy áztasd be néhány órára vízbe, utána pedig fejjel lefelé szárítsd ki teljesen. 

Air plant Tillandsia ápolása, gondozása, öntözése

Amennyiben az alsó levelei elkezdenek elszáradni, azokat nyugodtan vágd le és tedd vissza a helyére. Amennyiben télen száraz a levegő, előfordulhat, hogy levelei elszürkülnek, ilyenkor gyakoribb szellőztetés és öntözés szükséges. 

Air plantek gondozása, öntözése, virágzása a dzsungelben.

Habár szeretik a meleget, a legtöbb air plant nem szereti a közvetlen napfényt. Amennyiben egy olyan fajtát választasz, amelyik fák törzsén élősködő, tartsd inkább az árnyékos oldalon védve a közvetlen napfénytől. 

Ha egy air plant jól érzi magát, azt onnan fogod tudni, hogy virágot hoz. Várd meg, amíg elvirágzik, majd vágd le az róla az elszáradt virágot. Nagyon hasonló a tartása az orchideákhoz. Szeretik az északi oldalát a helységnek legyen az lakás, iroda, vagy üzlet és csak ritkán kérnek vizet, vagy tápot. Ha szeretnéd jól tartani, akkor orchideatápot keverj fürdetéskor, vagy permetezéskor a vízbe, biztosan meghálálja a törődést :-)

Hogyan rendezd be az air plant-eket?

Hogyan neveld, gondozd, öntözd az air plant-et?

Rengeteg fajta és típusű air plant-ek számára kialakított üveggömb, vagy terrrárium kapható, amelyben remekül érzi magát a növény. Rakhatsz alá mohát, vagy díszkavicsot.  Élő képekbe rendezheted uszadékfával, akár mohával kombinálva. A függő air plant-eket egy csigaházzal felakaszthatod bárhova, a hatása éppen olyan lesz, mint egy medúzának. A Xerographica önmagában is annyira mutatós, hogy nincs is feltétlenül szüksége kreativitásra, egyszerűen helyezd a dohányzóasztal közepére, a kád, vagy a mosdó szélére.

Az alábbi cikkben további olvashatsz az air plantekről ›››
https://boxesfordreams.com/blogs/news/uj-trend-a-dekoralas-vilagaban-az-air-plant

Ha még többet szeretnél megtudni az air plantekről és tillandsiákról más néven "levegő nővényekről" kövess minket Facebook-on és az Instagram-on


Szólj hozzá!

A blogban moderációt alkalmazunk, hozzászólásod csak engedélyezés után lesz látható.

Kulcsszavak


Büszkék vagyunk arra, hogy Boxainkkal támogatjuk a magyar kézművesek, designerek és kisvállalkozók termékeit és rajtunk keresztül mások is megismerhetik őket.